- Miód wielokwiatowy (miód tysiąca kwiatów) - z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie.
- Miód rzepakowy - prawie bezbarwny wstanie płynnym lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku.
- Miód spadziowy - wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce.
- Miód lipowy - w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem.
- Miód Manuka - nowozelandzki miód pozyskiwany z krzewów Manuka. Zawiera methylglyoxal.
- Miód akacjowy w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
- Miód mniszkowy (z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na przełomie kwietnia i maja) ma jasnożółty kolor, krystalizuje szybko, nierównomiernie.
- Miód leśny - intensywny kolor i subtelny aromat charakterystyczny dla lasów.
- Miód faceliowy - jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak.
- Miód nostrzykowy - o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty.
- Miód koniczynowy - wytwarzają pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej.
- Miód wrzosowy - należy do najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną.
- Miód nawłociowy pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę.
- Miód malinowy - w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą.
- Miód gryczany - najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak.
wtorek, 12 sierpnia 2014
Rodzaje miodów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz