wtorek, 12 sierpnia 2014

Rodzaje miodów

Miód posiada swoje unikalne właściwości, które zależą w dużej mierze od roślin, z jakich pszczoły zbierały nektar. Do najważniejszych pozycji należą:
Rodzaje miodów
  • Miód wielokwiatowy (miód tysiąca kwiatów) - z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie.
  • Miód rzepakowy - prawie bezbarwny wstanie płynnym lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku.
  • Miód spadziowy - wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce.
  • Miód lipowy - w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem.
  • Miód Manuka - nowozelandzki miód pozyskiwany z krzewów Manuka. Zawiera methylglyoxal.
  • Miód akacjowy w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną.
  • Miód mniszkowy (z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na przełomie kwietnia i maja) ma jasnożółty kolor, krystalizuje szybko, nierównomiernie.
  • Miód leśny - intensywny kolor i subtelny aromat charakterystyczny dla lasów.
  • Miód faceliowy - jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak.
  • Miód nostrzykowy - o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty.
  • Miód koniczynowy - wytwarzają pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej.
  • Miód wrzosowy - należy do najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną.
  • Miód nawłociowy pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę.
  • Miód malinowy - w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą.
  • Miód gryczany - najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz